Galleria opere

DSC_7414
DSC_7414DSC_7415DSC_7417DSC_7418

Il mercato di Furnes

COD: 029 Categoria:

Descrizione prodotto

Florimond (Flori) Artur Joseph Van Acker (Bruges,1858 – 1940)
Pittore belga, impressionista neo-romantico, disegnatore, incisore, è stato direttore dell’Accademia di Bruges

Acquerello raffigurante il mercato di Furnes, misure mm 320×463

Van Acker, zoon van een wolhandelaar, studeerde aan de Academie in Brugge bij Bruno Van Hollebeke en Edward Wallaeys, in Antwerpen bij Karel Verlat en vanaf 1879 in Brussel bij Jan Portaels en de schilder van historische taferelen Joseph Stallaert.
Meegaand met de trend in die tijd, verbleef hij in 1882 in het vissersdorp Knokke, waar het vissersleven een geliefd onderwerp voor hem was. Hij was hier in gezelschap van een groot aantal andere schilders : Alfred Verwee, Louis Artan, Firmin Baes, Richard Baseleer, Alfred Bastien, Henri Cassiers, Franz Courtens en Paul-Jean Clays.
In 1883 won hij een Tweede Prijs van Rome. Na enkele jaren van reizen, o.a. in Engeland, Frankrijk en Duitsland vestigde hij zich in Brussel. Hier raakte hij bevriend met Jan Toorop en Jean Delville. Hij gaf een tentoonstelling te Brussel met de L’Union des Arts, die slechts een matige belangstelling kende.
In 1885 was hij een mede-oprichter van de Brusselse kunstkring Voorwaarts, een hergroepering van de kunstkring ‘L’Union des Arts” die ter ziele was gegaan.
In 1887 kwam hij, op aandringen van zijn moeder, definitief naar Brugge terug, waar hij leraar aan de Kunstacademie werd, onder meer voor het schilderen naar levend model. In 1910 werd hij directeur van deze instelling, wat hij bleef tot in 1926. In die periode droeg hij ook bij tot de herleving van het Brugs aardewerk. Hij maakte eveneens ontwerpen voor Gustaaf Pickery.

Heel wat schilders van wat ‘de Brugse School’ werd genoemd, behoorden tot zijn collega’s (onder hen: Jef Van de Fackere, Jozef Neutens, Edmond Van Hove, Albert Goethals, Emiel Rommelaere en Georges De Sloovere) en tot zijn leerlingen (onder hen Guillaume Michiels, Leo Paret en Dora Rommelaere). Na zijn ontslag werd hij opgevolgd door Jules Fonteyne
Hij was schilder van Brugse stadsgezichten en volksbuurten, landschappen, genretaferelen, het vissersleven, historische taferelen in impressionistische trant, religieuze werken en talrijke portretten van notabelen. Hij was ook zeer actief in het ontwerpen van affiches (zoals voor de Breydelfeesten en voor de Beiaardconcerten), folders, boekillustraties, spijskaarten, ex-libris, alsook historische kostuums en praalwagens voor Brugse stoeten en processies. Hij decoreerde interieurs, zoals op het Zand (Hotel du Singe d’Or) en Simon Stevinplaats 14. Als amateur-fotograaf was hij een actief lid van de Brugse
Van hem wordt werk bewaard in Brugse verzamelingen, zoals OCMW, Groeningemuseum, Provinciaal Hof en bij heel wat Bruggelingen.
Vanaf 1891 woonde Van Acker met zijn vrouw, een Vanneste, in de Zuidzandstraat. Als achterhuis bouwde hij in 1895, naar eigen ontwerp, in Korte Vuldersstraat 30, een atelier en ontvangstruimte. Het gebouw is intact bewaard gebleven en is sedert 2002 als monument beschermd.

Bibliografie[bewerken]
Medard VERKEST, Studiën over Brugsche Kunstenaars, met talrijke platen, naar werken en teekeningen van Edmond van Hove, Sander Hannotiau, Hendrik Pickery, Gustaaf Pickery, Karel Rousseau, Flori van Acker, Emiel Verbrugge, Tongeren, 1900.
Louis BEYAERT-CARLIER, Flori Van Acker, Artiste-Peintre, Brugge, 1928.
Albert SCHOUTEET, Academie voor Schone Kunsten te Brugge, 1767-1967, Brugge, 1970.
Guillaume MICHIELS, De Brugse school, Brugge, 1990.
Lexicon van Westvlaamse beeldende kunstenaars, Deel I, Kortrijk, 1992, blz. 117
S. GOEGEBEUR, Het kunstenaarsatelier van Florimond Van Acker, honderd jaar oud, in: Museumbulletin, juni 1996.
D. MARECHAL, Flori Van Acker of ‘De wereld der Brugse mensen’, in: Museumbulletin, juni 1996.
Brigitte BEERNAERT (red), Monument en Hout, Open Monumentendagen 2005, Brugge, 2005, blz. 53-59.
Danny LANNOY, Frieda DEVINCK en Thérèse THOMAS : Impressionisten in Knocke en Heyst (1870-1914), Brugge, Stichting Kunstboek, 2007 – I